Kuchnia

kuchnia

Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli

Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli

przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami
na 2-4 porcje
czas przygotowania: 20 min.

Składniki:
1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli
garść świeżej mięty
6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki
100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki
na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
opcjonalnie oliwa do smażenia Prosciutto
Przygotowanie:
Składniki sosu umieść w pojemniku blendera i krótko zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Boczek lub Prosciutto podsmaż na chrupiąco na patelni, wyłów łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Boczek jest sam w sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy.
W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation