Kuchnia

kuchnia

Ryba po cygańsku

SKŁADNIKI:
1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia
2-3 cebule
2 czerwone papryki

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)
1 łyżeczka vegety

Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
3 łyżki octu
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego
15 dag keczupu pikantnego
1/4 szkl. cukru
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki)

1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.
2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.
3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.
4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation