Kuchnia

Przetwory

Kiszona cytryna

- ok. 5-6 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy
- kora cynamonu

Przygotowanie kiszonej cytryny jest bardzo proste. Każdy może ją zrobić sam w swoim domowym zaciszu. Od czego zacząć? Na początku wyparzamy i szorujemy cytryny. Następnie wszystkie cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy. Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając. Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon. Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą. Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Już po tygodniu nadają się do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation