Kuchnia

Desery

Deser Montebianco /Mont Blanc/

Składniki:


500 g ugotowanych , obranych kasztanów
500 ml mleka
120 g cukru
szczypta soli
10 g kakao
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
3-4 łyżki rumu
500 ml śmietany kremówki
2 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
kasztany w lukrze do dekoracji
kakao lub czekolada do dekoracji

Wykonanie:
-Ugotować kasztany/ delikatnie ponacinać łupinę , gotować je 30-40 minut w dużej ilości osolonej wody. - -Odcedzić i jeszcze ciepłe dokładnie obrać z łupiny i skórek.
-Obrane kasztany umieścić w rondelku , dodać mleko, cukier, laskę wanilii i gotować tak długo, aż kasztany będą mięciutkie i wchłoną całe mleko /mieszać w czasie gotowania, by nie przypalić masy/.Wyjąć laskę wanilii.
-Masę kasztanową przepuścić przez praskę , która służy do wyciskania pure z ziemniaków / lub zmiksować , albo użyć maszynki do mięsa/.
-Do przestudzonej masy dodać rum, kakao i wymieszać. Masa powinna być gęsta i dość plastyczna. ---Odstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Dobrze schłodzony krem przełożyć ponownie do praski i wyciskać kasztanowe kluseczki bezpośrednio do szklanych pucharków, miseczek lub na talerzyki deserowe.
-Ubić na sztywno śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cukrem wanilinowym.
-Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć ozdobnie na kasztanową "górę"
-Wierzch udekorować karmelizowanymi kasztanami, można również posypać startą czekoladą lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation