Kuchnia

Desery

Szarlotka tatrzańska
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
50 g masła
4 łyżki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać cukier puder, skrobię i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki.

nadzienie:
5 średnich jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru z wanilią
Przez ten czas jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 1- 3 mm). W miseczce wymieszać cukier, cynamon i cukier z wanilią.
Keksówkę natłuścić. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Nakładać warstwami plasterki jabłka, co jakiś czas posypując mieszanką z cukrem. Pozostałą 1/3 ciasta również rozwałkować i przykryć nią jabłka. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation