Kuchnia

Przepisy

Składniki (beza):

- 3 białka

- 180 g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę.
Ciągle ubijając dodawaj cukier puder i miksuj aż do uzyskania błyszczącej sztywnej piany.
Dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie ubij.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyrysuj pięć niewielkich kół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałej masy bezowej możesz uformować „mini-beziki” na wolnych skrawkach papieru do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 40 minut.
Dobrze wypieczone bezy (ale nie przypalone! Podczas pieczenia sprawdzaj co jakiś czas czy się nie przepiekają) odstaw do wystygnięcia na kratce.

Składniki (krem maślany):

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 100 g masła

Jaja ubij z cukrem pudrem.
Dodaj miękkie masło i ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego i ozdób bezy, nakładając krem warstwowo.
Udekoruj bezy owocami.
*Możesz posklejać mini-beziki kremem i podać jako osobny deser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation