Kuchnia

Przepisy

Bezy:
• 8 białek
• 500 g cukru pudru
• 4 łyczki maki ziemniaczanej
• szczypta soli
Krem:
• 2 masła
• 2 mleka słodzone w puszce lub 2 opakowania gotowego już karmelu w puszce
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1. Białka o temperaturze pokojowej ubijam ze szczyptą soli na sztywną, białą masę. Dodaję powoli po 1 łyżce cukru i ubijam dalej, aż masa stanie się lśniąca. Na koniec podsypuję mąkę i ubijam jeszcze kilka sekund.
2. Płaską blachę do pieczenia wyściełałam papierem do pieczenia. Na papierze odrysowałam dwa koła obok siebie, ułożyłam masę z białek tak, aby miały kształt koła z zagłębieniem w środku na krem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 1 godzinę, potem zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekłam jeszcze około 2 godzin. Jeśli temperatura na początku jest niższa, beza będzie jaśniejsza. Bezę studziłam w piekarniku.
3. Mleka słodzone w puszce wstawiam do garnka, nalewam do 3/4 wysokości wody i gotowałam około 3 godziny uzupełniając parującą wodę. Puszkę zupełnie schłodziłam, dopiero otworzyłam. UWAGA – gorące mleko strzela i może poparzyć przy otwieraniu! Miksuję w misce masę krówkową z puszki z miękkim masłem. Trzeba to robić z wyczuciem, żeby się masa nie zważyła. Wystarczy połączenie się składników. Na koniec dosypuję drobną kawę rozpuszczalną. Jeśli jest zbyt gruba trzeba zmielić ją w młynku do kawy z dodatkiem cukru pudru. Wymieszać masę
4. Masą posmarowałam grubo pierwszy blat bezowy i przykryłam drugim, który ozdobiłam pozostałą częścią kremu. Posypałam resztą kawy i podałam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation