Kuchnia

Przepisy

Mini ciastka francuskie z figami i gorgonzolą

Składniki

świeżo zmielony pieprz i sól
opakowanie (250 g) ciasa francuskiego
3 figi
1 roztrzepane jajko
szynka szwarcwaldzka
garść rukoli
świeże oregano
100 g sera gorgonzola
3 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Rozmroź ciasto francuskie. Wytnij kółka lub kwadraty z ciasta francuskiego (o średnicy około 6 cm) i wyłóż w formie do pieczenia (potrzebna forma do pieczenia na muffiny).
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 200 stopni.
Przygotuj sos z gorgonzoli: na małym ogniu roztop ser z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Odstaw.
Zanim ciasto będzie zarumienione, wyjmij formę z ciastkami i delikatnie natnij je nożem. Następnie dodaj przygotowany sos gorgonzola, figi pokrojone w ćwiartki oraz porwane plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Wszystko razem zapiecz przez około 5 min. aż ciasto się zarumieni na złoto.
Gotowe ciastka udekoruj rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation