Kuchnia

Ciasta

Sernik śliwka w czekoladzie

spód:
200 g cukierków śliwka w czekoladzie
100 g masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

masa serowa:
4 jajka
200 g serka waniliowego (dowolnego)
600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
250 g cukru pudru

wierzch:
200 g białej czekolady
5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
100-150 gram cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)

lub moja propozycja wierzchu:
1 łyżka kakao
100 g białej czekolady, utartej na wiórki

Piekarnik nagrzany do temperatury 190 stopni
Tortownica o wym. 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wysmarowana masłem i wysypana bułką do pieczenia.

Wykonanie:
Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą.
Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree. Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać bułką tartą (lub mąką).
Przełożyć do niej ciasto – będzie gęste i lśniące.
Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.

masa serowa:
Ser umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku.
Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.

Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu ciasta przygotować wierzch.

wierzch:
czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż się rozpuści.
Polać wierzch sernika. Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

lub moja propozycja:
Brzeg wierzchu posypać kakao, środek potartą białą czekoladą.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation