Kuchnia

Ciasta

Cytrynowiec

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 cytryny
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 szkl. cukru
kostka margaryny do pieczenia

Śmietana:
0,5l. śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa

Lukier:
1 cytryna
30 dag cukru pudru

Herbatniki

Opis przygotowania:
Zacznij od upieczenia biszkoptu.
Jak zawsze: białka ubij na sztywną piąnę.
Na przemian dodawaj po jednym żółtku i po troszce cukru, nadal ubijając.
Na koniec delikatnie połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłóż na formę. Nie zapomnij o papierze do pieczenia!
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 30 min.

Kiedy biszkopt będzie się piekł, Ty przygotuj budyń.
Wyciśnij sok z cytryn do naczynia z miarką i dopełnij go wodą do pół litra.
Częśc wody z sokiem odlej do kubka w którym rozmieszasz budynie, resztę zagoruj z cukrem.
Wlej budyń do gotującej się wody i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń odstaw do wystygnięcia.
Następnie zmiksuj margarynę na pulchną masę.
Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, stale miksując.
Gotową masę wyłóż na ostudzony biszkopt.

Teraz czas na śmietanę.
Wlej do kubka około 50ml wrzątku i rozpuść w nim galaretkę, odstaw do wystygnięcia, ale uważaj żeby nie stężała.
Ubij śmietanę, na koniec wlej do niej galaretkę.
Na masę budyniową wyłóż śmietanę, a niej poukładaj herbatniki.

Ostatnia warstwa ciasta to lukier.
Sok z cytryny i cukier puder utrzyj na jednolitą, błyszczącą masę.
Jeżeli lukier wydaje ci się zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
Wylej go na herbatniki i rozsmaruj dokładnie, jeżeli nadal jest zbyt gęsty, użyj do tego gorącego noża.
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smietana stężała, a herbatniki zrobiły się miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation