Kuchnia

Ciasta

Sernik przekładany z masą ajerkoniakową

Sernik:
1kg sera 2 razy zmielonego
kostka masła
10 jajek
1,5 szkl cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy

Ciasto orzechowe:
10 jajek
szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag posiekanych orzechów
20 dag pokrojonych suszonych śliwek

Masa ajerkoniakowa:
3/4l mleka
3 żółtka
2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 masła
10 dag cukru pudru
1 szkl ajerkoniaku

czekolada do polania


Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)

Masa ajerkoniakowa: Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.

Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation