Kuchnia
Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa
pasty
Sposób przygotowania
# Pasta jajeczna z miętą i rzodkiewką
* Składniki:
3 rzodkiewki (ok. 40 g)
2 jajka na twardo
1 łyżeczka świeżej posiekanej mięty (jeśli będzie czubata, mięta będzie bardziej wyrazista)
sól, pieprz, sok z cytryny
4 łyżeczki majonezu
* Przygotowanie:
1. Jajko studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem.
2. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy, siekamy w słupki.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy miętę. Doprawiamy.
# Pasta jajeczna z guacamole
* Składniki:
½ awokado
1 jajko na twardo
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
mała garść orzeszków pinii
sól, pieprz, sok z cytryny
* Przygotowanie:
1. Posiekany drobno czosnek rozcieramy w moździerzu z oliwą i bazylią.
2. Jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z pastą bazyliową.
3. Awokado tuż po obraniu skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Łączymy z masą jajeczną. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Podajemy posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
# Pasta jajeczna z tuńczykiem i awokado
* Składniki:
100 g tuńczyka w sosie własnym
1 jajko na twardo
½ awokado
1 czubata łyżeczka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
* Przygotowanie:
1. Tuńczyka odsączamy. Rozdrabniamy widelcem.
2. Awokado spryskujemy obficie sokiem z ytryny od razu po obraniu. Łączymy z tuńczykiem.
3. Ostudzone jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do masy.
4. Siekamy drobno czosnek. Dodajemy.
5. Całość doprawiamy majonezem i musztardą, następnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i smaku. Posypujemy koperkiem, mieszamy. Podajemy.
Smacznego!
MA==