Kuchnia

Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa

pasta

Składniki

1 główka czosnku
1 puszka białej fasoli lub 1/2 szkl. suchej fasoli, ugotowanej do miękkości
1 gałązka świeżego albo 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 szkl. oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
olej
sól
czarny pieprz
Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Czosnku nie obierać, zdjąć tylko z główki wierzchnie ubranko, tak by były widoczne wszystkie ząbki. Delikatnie posmarować olejem i piec 20-30 minut, do czasu, aż czosnek zmięknie. Pilnować, by się nie przypalił! W razie potrzeby, można nakryć folią aluminiową.

Odstawić czosnek do ostudzenia. W międzyczasie oderwać listki rozmarynu od łodygi i dokładnie je posiekać (W przypadku rozmarynu suszonego, należy zmielić go lub rozetrzeć w moździerzu). Następnie połączyć z oliwą i zmiksować w blenderze w kształcie litery S albo rozetrzeć w moździerzu. Czosnek wycisnąć z łupin i połączyć z oliwą z rozmarynem i pozostałymi składnikami. Całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. Doprawić solą i pierzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation