Kuchnia

Posmaruj mnie - czyli pasty do pieczywa

Guacamole po polsku
Składniki:

2 szt. dojrzałego awokado,
3 kawałki suszonego pomidora,
sok z połowy cytryny lub limonki (może być ewentualnie mniej, jeśli nie lubisz kwaśnego smaku),
1-2 łyżki drobno posiekanej cebuli (białej lub czerwonej),
1 mały pęczek natki pietruszki,
4 łyżki oliwy,
sól himalajska lub morska oraz pieprz,
syrop klonowy (opcjonalnie do przełamania kwaśnego smaku cytryny).


Przygotowanie:

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy sok z cytryny (jeśli lubisz kwaśny smak to sok z połowy cytryny, a jeśli nie to trochę mniej). Mieszamy. Dzięki dodaniu soku z cytryny na samym początku nasze awokado zachowa swój piękny kolor.

Drobno siekamy pomidora suszonego, cebulę i pietruszkę. Dodajemy do awokado wraz z oliwą, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie smaki zaczną już się cudownie, wiosennie łączyć i nasz pasto - sos gotowy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation