Kuchnia

vege

Spaghetti marchewkowe z sosem kalafiorowym
Składniki:

^ 1/2 szklanki ugotowanego kalafiora
^ 1/4 szklanki mleka 1,5%
^ łyżka serka śmietankowego bez tłuszczu
^ łyżeczka mąki ziemniaczanej
^ sól
^ łyżeczka masła
^ 2 ząbki czosnku
^ szczypiorek świeży lub suszony
^ suszona pietruszka
^ 1/4 szklanki parmezanu
Z podanych składników wychodzi ok. 4 porcje po 260g

Przygotowanie:
Ugotowanego miękkiego kalafiora, mleko, serek śmietankowy, mąka oraz sól zmiksuj na gładka masę. Odłóż na bok. W małym rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez minute. Następnie dodaj do czosnku zmiksowaną masę. Mieszaj nieustannie, aż zacznie wrzeć i lekko zgęstnieje.
Zdejmij z palnika i dodaj parmezan ( zostaw trochę na posypanie całości na talerzu). Mieszaj zawartość aż parmezan się rozpuści i masa będzie gładka.

W między czasie umyj i obierz marchewki. Weź do ręki obieraczkę do warzyw i przeciągnij ją wzdłuż marchewki tak jakbyśmy je obierali. Gdy już mamy nasz "makaron" przekładamy go na sitko i umieszczamy nad kąpielą wodną ( czyli nad garnkiem z gotującą się wodą). Wstążki gotujemy na parze do momentu aż marchew zmięknie.
Makaronową pastę podajemy z sosem.

pobrano z: 1000 sposobów na zdrowe odżywianie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation