Kuchnia

vege

Curry z czerwoną soczewicą i fasolą

Składniki

1 mały kalafior

1 czubata szklanka czerwonej soczewicy

imbir- ok 10 cm kawałek

pomidory (jeśli świeże: 3-4 większe + kilka łyżek przecieru pomidorowego; jeśli przecier: 2-3 szklanki, jeśli puszka- duża)

3/4 szklanki mleczka kokosowego

sos sojowy do smaku

masala według uznania, u mnie były to: 1 łyżeczka garam masala, czubata łyżeczka curry, płaska łyżeczka kminu zmielonego, pół łyżeczki zmielonej kolendry)

posiekana kolendra lub natka

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam sypkie przyprawy: garama masala, curry, kmin, kolendra, smażę ok minuty, dorzucam obrany, starty na drobnej tarce imbir. Wrzucam kalafior (można go zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe różyczki, u mnie część była starta, część w różyczkach), smażę parę minut, nie należy przejmować się tymczasową suchością warzyw, nie chodzi o to, by wytaplać kalafiora w tłuszczu, ale by przejął aromat masali. Dorzucam wypłukaną soczewicę i dodaję pomidory (jeśli są to świeże sztuki należy je najpierw sparzyć, odrzucić skórkę i drewniany środek), całość ma się ugotować w pomidorowym sosie, nie dodawać wody, jeśli trzeba podlewać przecierem. Po ok 10 minutach, gdy soczewica jest miękka, dolewam mleczko kokosowe, sypię pokrojoną zieleninę, wciskam czosnek przez paskę i podgrzewam jeszcze chwilę by całość połączyła się smakowo. Sosem sojowym każdy doprawiał tym razem sam- już w talerzach. Pyszne z ryżem, kromką chleba lub tacosami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation