Kuchnia

przyprawy

Pajarito to najlepiej rozpoznawalna paragwajska marka yerba mate w naszym kraju. Pochodzi z plantacji Lauro Raatza, która posiada 50 lat tradycji uprawy i przetwarzania tego zioła. Wymieniana jednym tchem obok Amandy, Taragui, Rosamonte i Colona.

Pajarito Menta Limon to typowa paragwajska mieszanka yerba mate, ziół i naturalnych aromatów. Dosyć drobno cięte listki i gałązki oraz spora zawartość pyłu dają mocny napar. Dodatek mięty i naturalnego aromatu cytrynowego poprawia walory smakowe i zapachowe tej yerba mate. Wyrazisty zapach mięty i typowego paragwajskiego wędzenia przypomina suszoną śliwkę, liście tytoniu lub angielską tabakę z dodatkiem mięty. Napar jest raczej mętny i ma miły dla oka złoto-bursztynowy kolor. Całość bardzo ładnie się pieni.

W smaku na pierwszy plan wybija się intensywna świeża mięta i delikatna cytrynka, dopiero przy kolejnych parzeniach wyczuwalna jest dymna goryczka specyficzna dla tej marki. Dzięki zmianom odczuć smakowych yerba ta świetnie nadaje się do wielokrotnego zaparzania.

Polecamy ją zarówno dla osób które dopiero uczą się picia Yerba Mate jak i dla wytrawnych smakoszy tego napoju. Mocno orzeźwiający smak mięty i cytryny oraz intensywne działanie yerba mate to idealne połączenie dla miłośników terere, czyli yerba mate na zimno.

Producent na opakowaniu podaje zawartość składników odżywczych dla 50g suszu na 500ml wody:

magnez – 10%,

żelazo – 7%,

tiamina (witamina B1) – 50%,

niacyna (witamina B3) – 5%,

witamina B6 – 31%,

witamina C – 5%,

cofeina – 0,4g

* % - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation