Fotografia

kuchnia

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 3 łyżki mleka
mąka do podsypywania

nadzienie:
2 kulki twardej mozarelli (do pizzy) o łącznej wadze około 25 dag
1/2 kg pomidorków koktajlowych
świeżo zmielony czarny pieprz
sól


do dekoracji:
listki świeżej bazylii
Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty - jeśli będzie trzeba dolej wody - ciasto powinno być miękkie. Po otrzymaniu jednolitej masy, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut - ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Mozzarellę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Pomidorki pokrój na połówki.
Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na je na cienkie placki, podsypując mąką. Zawiń brzegi placków. Ułóż na nich ser i pomidorki. Posyp pieprzem i solą.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).
Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser się rozpuści.
Pizzę podawaj udekorowaną listkami świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation