Fotografia

kuchnia

Składniki:
200 g chudego mięsa wieprzowego (np. polędwica, schab)
200 g chińskiego, pszennego makaronu Mie lub WonTon (do kupienia w dziale chińskim, ewentualnie można wykorzystać ten z błyskawicznych zupek)
2-3 cebulki dymki
niewielka czerwona papryka
50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku (może być ze strączkami, jeśli uda nam się taki dostać)
2 ząbki czosnku
kawałek pora (opcjonalnie)
2 łyżki soku z pomarańczy
chili w proszku
olej
do posypania: ziarna sezamu, świeża kolendra lub pietruszka
Sos:
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki (może też być cytryna)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka wrzątku
1 łyżeczka miodu
2-3 cm tartego imbiru
1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej)
Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie paseczki (możemy wrzucić na trochę mięso do zamrażarki – mocno schłodzone lepiej się kroi), skrapiamy sokiem z pomarańczy, posypujemy lekko chili w proszku i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki: kroimy paprykę w paski, pora i dymkę na cienkie plasterki, obieramy czosnek. Wszystkie składniki na sos mieszamy w filiżance. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na woku lub dużej patelni i gdy będzie bardzo gorący – wrzucamy mięso. Przez chwilę nie mieszamy (inaczej puści dużo wody). Później obsmażamy przez ok. 2-3 minuty i przesuwamy na brzegi woka/patelni, a na środek wsypujemy dymkę i por. Obsmażamy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mieszamy i znów odgarniamy składniki na boki. Na środek wkładamy paprykę i obsmażamy. Następnie dodajemy groszek i mieszamy całość. Dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Mieszamy do czasu, aż sos oblepi wszystkie składniki. Makaron podajemy posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką. Możemy go jeść pałeczkami :)

http://www.poezja-smaku.pl/wieprzowina-na-ostro/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation