Kuchnia

Tarty - wytrawne

Tarta z botwinki i młodych ziemniaków (foremka o średnicy ok. 24-25cm)

SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
150g mąki
75g zimnego masła
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę i masło wrzucić do malaksera (lub do robota kuchennego, lub wyłożyć na stolnicę). Miksować (lub posiekać nożem), aż do pojawienia się małych grudek. Dodać cukier i sól – znów króciutko zmiksować. Dodając po 1 łyżce zimnej wody – zagnieść szybko ciasto (powinna powstać zwarta kula).
Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce min. 30 min.

Farsz:
1 pęczek botwiny (razem z buraczkami)
ok. ½ kg ziemniaków
ok. 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
sól, pieprz do smaku

Oraz:
3 duże jaja
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić w kostkę nie większą, niż 1x1cm. Botwinkę porządnie opłukać. Odciąć buraczki i pokroić na ćwiartki (jeśli są małe), lub na ósemki (albo jeszcze drobniej jeśli są większe). Łodyżki pokroić na 2-3cm kawałki, a liście dość grubo porwać. Czosnek drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, oprószyć solą i rozmarynem – smażyć na średnim ogniu ok. 3-5 min. aż się zeszklą. Następnie dodać buraczki, a po kilku minutach – łodyżki botwiny i czosnek. Smażyć, często mieszając ok. 3 min. Na koniec dorzucić liście botwiny – króciutko zostawić na ogniu, tylko tyle, żeby liście zwiędły (ok. 1 min.). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dodatkowo solą. Zdjąć z ognia.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko na okrąg o średnicy ok. 30cm (musi być zapas na wyłożenie ścianek bocznych foremki). Wyłożyć formę ciastem, ewentualne naddatki odciąć. Wstawić do piekarnika i podpiec „na biało” (ok. 15 min.).
Wyjąć formę z piekarnika. Na podpieczony spód przełożyć przygotowany farsz.
Jaja rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem - wylać na farsz.
Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 20-25 min., aż mikstura jajeczna się zetnie.
Podawać na ciepło. Ale i na zimno dobrze smakuje.

PIEPRZ CZY WANILIA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation