Kuchnia

Tarty - wytrawne

Tarta z groszkiem i pomidorami

Składniki
275 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
150 g kwaśnej śmietany
400 g mrożonego groszku
ok. 8 pomidorków
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty, modelując wyższy brzeg, a spód nakłuwając widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem, pomidorkami i przyprawami.
Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

kuchnia.wp.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation