Kuchnia

Dania z kurczaka

Kurczak z grzybami z tymiankiem

Składniki (4 porcje):
filet z kurczaka (ok. 450 g)
sól
pieprz
250 g mieszanych grzybów
ząbek czosnku
5 gałązek tymianku
150 ml śmietany
2 łyżki wermutu
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Grzyby umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Tymianek opłukać i osuszyć. W dużej misce wymieszać grzyby, czosnek, tymianek, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Kawałek folii aluminiowej wielkości 30 x 50 cm złożyć na pół. Rozprowadzić na niej mieszankę grzybową, następnie umieścić na niej pierś z kurczaka. Folię zawinąć z każdej strony, zamknąć w paczuszkę. Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w 225°C ok. 45 minut. Do dania pasuje bagietka i sałata.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation