Kuchnia

Dania z kurczaka

Filety-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem

500 g filetów z kurczaka
200 g mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki eko)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + do podania
125 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
natka pietruszki do posypania
masło klarowane lub zwykłe
Dodaj notatkę


Mięso oczyścić i podzielić. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (mają się całkowicie rozmrozić).
Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego na dużej patelni, mięso doprawić solą, oprószyć słodką papryką i włożyć na patelnię. Obsmażać po 1 - 2 minuty z każdej strony, następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Pomiędzy filety wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- 8 minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę).
Dodać śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać posypując natką i szczyptą papryki w proszku.

Propozycja podania

ziemniaki i sałata ze śmietaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation