Kuchnia

gotowanie i pieczenie

Zupa marchewkowa z serkiem topionym, krem

Składniki:

1000 ml bulionu 

1 kg marchwii

3 duże ziemniaki

1 pietruszka

1/2 selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

200 g serka topionego śmietankowego

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, imbiru, słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku.



W dużym garnku podsmażyć do złotego koloru na oleju drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) podsmażyć około 3 minuty, zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 40 minut do zmięknięcia warzyw. Skręcić gaz, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z kleksem śmietany, wierzch posypać rzeżuchą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation