Kuchnia

zupy

Krem marchewkowy z imbirem i kolendrą składniki na 4 porcje:
2l bulionu drobiowego / warzywnego (domowy lub z kostki)
1kg marchwi
2 cebule
½ pęczka siekanej kolendry
½ łyżeczki kminu
6 cm imbiru startego
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy
szczypta chili
sól i pieprz
dodatki: śmietanka / grzanki / pestki dyni / groszek ptysiowy /świeża kolendra

przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę. Marchew obieram i kroję w talarki.
Masło rozgrzewam z oliwą w garnku, wrzucam cebulę. Smażę ok. 5 minut.
Do garnka dorzucam pokrojoną marchew, kmin i imbir. Podsmażam kilka minut i zalewam bulionem. Dodaję skórkę z cytryny i kolendrę. Gotuję 15 minut.
Miksuję całość na gładki krem.
Doprawiam solą, pieprzem, chili i jeszcze raz podgotowuję.
Proponuję podać z grzankami i udekorować świeżą kolendrą. Można dodać również odrobinę śmietanki kremówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation