Kuchnia

zupy

Zupa minestrone - składniki:

1 duża posiekana cebula
1 cienko pokrojony seler korzeniowy
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
5 szklanek chudego bulionu z kury
2 szklanki chudo pokrojonej kapusty
1 szklanka pokrojonej cukinii lub dyni
1 cienko pokrojona marchew
listek laurowy
1 łyżeczka suszonych liści tymianku
1 łyżeczka suszonych liści bazylii
1/2 suszonych liści oregano
szczypta czarnego mielonego pieprzu
szczypta mielonych nasion selera
1 puszka (ok 400g.) opłukanej o odsączonej białej fasoli
1/2 szklanki radiatore (drobny makaron w kształcie krążków)
1 puszka (ok 200 g.) przecieru pomidorowego

Zupa minestrone - sposób przygotowania:

W brytfannie zmieszaj cebulę, seler, czosnek, oliwę i 3 łyżki stołowe bulionu. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż zmięknie cebula. Następnie dodaj kapustę, cukinię (lub dynię), marchewkę, listek laurowy, tymianek, bazylię, oregano, pieprz, nasiona selera i pozostały bulion. Podgrzewaj do momentu zawrzenia. Przykryj, zmniejszając równocześnie ogień i duś przez 15 minut (aż warzywa zmiękną). Następnie dodaj fasolę i makaron, duś kolejne 10 minut (aż zmięknie makaron). Wymieszaj z sosem pomidorowym. Smaczna, włoska zupa jarzynowa minestrone gotowa!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation