Kuchnia

A-kuchnia

Gołąbki z ryżem i mięsem

SKŁADNIKI:
500 g szynki wieprzowej
200 g ryżu długoziarnisty Kupiec,
1 jajko
250 ml rosołu
kapusta
majeranek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy ostrym nożem głąb i parzymy kapustę wrzącą wodą. Liście kapusty ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy z każdego liścia zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i siekamy w szatkownicy Kenwood. Mięso mieszamy z ryżem. Do farszu dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, farsz dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie układamy na środku liścia po ok. 2 łyżki farszu, zakładamy boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 15 dużych gołąbków. Na dnie garnka układamy resztę liści kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy resztą liśćmi. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny aż gołąbki będą miękkie. Możemy przed podaniem podsmażyć gołąbki na patelni. Podajemy gołąbki z sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation