Inne

kulinarnie-kasza jaglana

czas: 30 minut
liczba porcji: 10 szt.
Składniki

170 g kaszy jaglanej suchej
40 g maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
4 jajka
50 g oleju
60 g mleka (krowie, kozie, roślinne)
3-4 łyżeczki cukru palmowego, brzozowego lub zwykłego

Moje porady

kasze jaglaną suchą warto lekko uprażyć - pozbywamy się goryczki a potem ją mielę w młynku do kawy
na szybko robię z połowy porcji, tak na wieczorne łakomstwo :)

Gofry jaglane kpk
Krok 1
Kaszę prażę na suchej patelni a potem mielę w młynku do kawy na pył. Dodaję pozostałe składniki do miski.
Gofry jaglane przepis
Krok 2
Wszystko mieszam.
Gofry jaglane przepis
Krok 3
Nabieram łyżką (na moją gofrownicę wchodzi ok. 3/4 łyżki wazowej, wtedy są akurat i nie rozlewają się.
Gofry jaglane przepis
Krok 4
Przyciskam gofrownicę przez 10 sekund, a potem zostawiam do zapieczenia aż będą złociste. Odkładam na kratkę by odtajały i podaję z cukrem pudrem lub zmielony w młynku na pył cukrem brzozowym. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation