Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Doskonała rolada bezowa z malinami - Ale Babka!!! i robi to co lubi:)
Składniki na ciasto bezowe:

6 białek

330 g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.

2. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

3. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm – standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)

4. Masę bezową rozłożyć równo na przygotowanej formie i piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy – (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym – przepis poniżej)

200 g śmietany 30%

2 tabliczki czekolady 70 %

skórka starta z jednej cytryny

cukier puder – opcjonalnie

Przygotowanie:

1. Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.

2. Masę czekoladowa wystudzić. – masa zimna zaczyna tężeć.

Składniki na krem cytrynowo – malinowy:

330 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 cytryna

1 szklanka malin

Przygotowanie:

1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.

2. Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.

Przygotowanie rolady:

1. Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.

2. Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.

3. Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.

4. Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation