Kuchnia

kuchnia

1 świeży brokuł
1/2 puszki kukurydzy
65 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
3 łyżki potartego parmezanu
jajko
jogurt (łyżka bądź więcej w zależności od wielkości brokuła)
sól, pieprz, płatki chilli
czosnek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować, ale tak aby nie był za bardzo miękki, półtwardy. Odcedzić i pokroić na mniejsze części.
Brokuła i kukurydzę przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę, jogurt, przyprawy, czosnek, proszek do pieczenia i ser. Wymieszać tak aby masa się połączyła. Jogurtu dajemy taką ilość aby masa była gęsta i w miarę zwarta. Ja dałam 1 łyżkę, ale to zależy również od tego jak dużego brokuła mamy.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C, na blaszce wyłożonej papierem, wykładać po ok. 1 łyżce masy, lekko przygniatając.
Piec przez ok. 15-20 minut z każdej strony (do zarumienienia). W połowie pieczenia najlepiej przewrócić placuszki na drugą stronę.
Podawać z sosami.
Składniki na sosy:

po 2 łyżki majonezu
po 2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania sera Lazur (bądź innego z niebieską pleśnią)
sól, pieprz
Wymieszać majonez z jogurtem. Dodać do jednej części przeciśnięty czosnek do drugiej potarty ser i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation