Kuchnia

kuchnia

Szybki chleb dla "pracowitych inaczej"

Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.

1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
1 łyżka czubata soli,
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka tymianku,
1-2 szczypty kminku,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania )

tu następuje pewna dowolność. Ja robię tak:

1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).
Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation