Kuchnia

kuchnia wege

PĘCZOTTO Z PIECZONYMI WARZYWAMI
przepis na 1 porcję
45 g pęczaku
1 marchewka
1 pietruszka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
400 ml rozwodnionego bulionu
sól morska
świeżo mielony pieprz


Najpierw przygotowujemy warzywa: obieramy marchewkę, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie na 3-4 centymetrowe kawałki. Mieszamy je z 1/2 łyżeczki oliwy, solą morską, świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia razem z czerwoną cebulą (w całości) i rozgniecionymi nożem dwoma ząbkami czosnku. Zapiekamy warzywa w 160 stopniach przez około pół godziny.

Pęczak robimy tak, jak klasyczne risotto: na łyżeczce oliwy szklimy połowę cebuli i dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy pęczak i smażymy przez dwie minutki. Jeśli mamy pod ręką to wlewamy chlust białego wina i czekamy aż odparuje. Jeśli nie, po prostu zalewamy pierwszą chochlą bulionu. Często mieszamy i dolewamy kolejną chochlę, gdy kasza wchłonie płyn, aż do miękkości.
Na koniec do pęczaku dodajemy upieczone marchewki, pietruszki, czerwoną cebulę (zdejmujemy zewnętrzną warstwę i dodajemy pokrojony mięciutki środek). Posypujemy pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation