Kuchnia

PYSZNOŚCI

PACZKI LUKSUSOWE.

Składniki powinny być w temp. pokojowej!

• 500g mąki
• 100g masła
• 75g cukru waniliowego (domowego, lub zwykłego i ziarenka z 1/2 laski wanilii)
• 6 żółtek
• 1 jajko
• 200ml mleka
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 30g drożdży
• 1/2 kieliszka spirytusu
• 1 łyżeczka utłuczonych ziaren mahlabu lub 25g posiekanych gorzkich migdałów (opcjonalnie)
• skórka otarta z 1 pomarańczy
• płatki róży w cukrze
• cukier puder
• olej do smażenia
Ćwierć szklanki mąki zaparzyć połową szklanki gorącego mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozdrobnione z połową szklanki mleka, wsypać połowę mąki i odstawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka i białko z cukrem waniliowym, dodać skórkę otartą z pomarańczy, mahlab, zaczyn, resztę mąki, spirytus, jogurt, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wyrobić. Ciasto przełożyć do miski nasmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką - postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1,5cm i wykrawać krążki. Gdy podrosną smażyć je w gorącym oleju (u mnie 180st.C). Osuszyć na papierowym ręczniczku. Pączki nadziewać różą za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation