Kuchnia

Ciasta

Marysieńka

Składniki:
I PLACEK
7 jajek
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

II PLACEK
25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła

Wykonanie:
I PLACEK
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę z proszkiem i wymieszać
3. Piec w temp. 180oC przez 30-40 min.
4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części

II PLACEK
1. Białka ubić z cukrem
2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać
3. Piec w temp. 180oC przez 30-40 min.

KREM
1. Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka
3. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń
4. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń

PRZEŁOŻENIE PLACKA
I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część).
Wierzch przyozdobić polewą kakaową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation