Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji
"gołąbek":
1 główka kapusty
70 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
200 g białego ryżu (2 torebki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
sól, pieprz
Kapustę płuczemy, wycinamy głąb i odrywamy pierwsze zniszczone liście.
W głębokim garnku obgotowujemy całą główkę i w trakcie gotowania widelcem podważamy i odrywamy miękkie liście (łapiąc za nerw liścia) i odkładamy do wystygnięcia, po czym odcinamy twarde części. Jeśli nie mamy dużego garnka, możemy śmiało przeciąć główkę na pół, nie będziemy potrzebować całych liści.
Ryż gotujemy o 2-3 minuty krócej niż zostało napisane na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na maśle, w trakcie smażenia wciskamy ząbek czosnku oraz dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
W dużej misce łączymy ze sobą ryż, mielone mięso i podsmażoną cebulkę z czosnkiem i marchewką (można to zrobić w robocie na najniższych obrotach za pomocą mieszadeł do wyrabiania ciasta).
Tortownicę (u mnie o średnicy 27 cm) smarujemy masłem i wykładamy dno pierwszą warstwą liści. Na liście nakładamy 1/3 farszu, przykrywamy liśćmi kapusty, na to dajemy 1/3 farszu i znowu przykrywamy liśćmi. Nakładamy ostatnią warstwę farszu i jeszcze raz przykrywamy kapustą. na wierzch można dać troszkę masła. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ponad godzinę. U mnie trwało to 1,5 godziny, ale wynikało to tylko z tego, że liście miałam za mało obgotowane.
sos:
1 puszka (lub kartonik) pomidorów w całości lub kawałkach
ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 kostki rosołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki śmietany
sól, pieprz
Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, rosołek i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Następnie całość miksujemy w blenderze, przelewamy z powrotem do rondelka i zabielamy śmietaną. Podajemy gorący razem z dużym gołąbkiem lub małymi gołąbkami.
Smacznego :)
MA==