Kuchnia

mięsne

Schabowy po królewsku

Składniki na 4 porcje:
4 plastry kotleta (schab pokrojony na 1 cm plastry)
4-8 plastrów ananasa
4 duże plastry sera żółtego
bułka tarta
1 jajko
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cieńsze plastry, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na złoto z obu stron. Ananasa odsączamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy krążki ananasa. Na usmażone kotlety nakładamy po 1 lub 2 plastry ananasa i przykrywamy serem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy, aż ser się stopi. Kotlety można też zapiec w piekarniku (około 10 minut w 180 stopniach). Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation