Kuchnia

jedzonko

Co potrzebujemy:

1 brokuł
trochę soli
wody
2 łyżki masła (zaw. 82 % tłuszczu)
2/5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka domowej mieszanki: siemię lniane, słonecznik łuskany, sezam czarny i biały


Sposób przygotowania:
Odcinamy z brokuła ‘kwiatostany’ od głównej łodygi, które następnie dokładnie płuczemy w wodzie.
Do garnka wlewamy wodę (do połowy), dosypujemy trochę soli i czekamy, aż się woda zagotuje. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła i czekamy aż się ugotuje – nie gotujemy go długo, raptem kilka minut aby brokuł był al dente (półmiękki półtwardy). Po tym czasie przecedzamy go przez durszlak.

W międzyczasie obieramy orzechy włoskie.

Na patelnię wrzucamy masło, pokruszone orzechy, siemię lniane, słonecznik i sezam – wszystko razem podsmażamy krótką chwilę, na małym ogniu, mieszając to ciągle drewnianą łopatką. Gotową ‘mieszankę’ najlepiej przygotować tuż przed samym ‘podaniem do stołu’ – ‘układamy’ ją na wierzchu brokuła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation