Kuchnia

ciasto francuskie na słono

PIEROŻKI francuskie


Składniki:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (np z Biedronki)
500g pieczarek
paczka szpinaku mrożonego
2 cebule
1 jajko
1/2 kostki fety
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Pieczarki i cebule siekamy w drobną kostkę. Szpinak wrzucić do garnka na średni ogień i podgrzewać aż się rozmrozi i odparuje woda. Pieczarki i cebulę podsmażyć również do momentu aż odparuje z nich woda. Szpinak, cebulę i pieczarki połączyć. Zdjąć z ognia. Dodać fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać aż ser się rozpuści.
Ciasto francuskie rozwijamy kroimy w kwadraty, na każdy z nich nakładamy farsz i składamy w pół zlepiając brzegi. Gotowe układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
polecam po dopiero około 12 minutach włączyć termoobieg. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation