Kuchnia

ciasto francuskie na słono

Składniki
500 g piersi kurczaka
10-15 szt. pieczarek (małych)
1 cebula
450 g ciasta francuskiego (5-6 płatów)
1 łyżeczka tymianku
troszkę posiekanego koperku
sól i pieprz
2 łyżki masła
oliwa
pomidory do podania
Krok 1.
Piersi kurczaka kroję w niewielkie paseczki lub inne małe kawałki.
drobno kroimy pieczarki oraz cebulę.
Krok 4.
Na patelni rozgrzewam masło. Wwrzucam cebulkę, chwilke podsmażam i dodaje pieczarki.

Podsmażam.
Krok 5.
Na drugiej patelni na oleju lub oliwie podsmażam kurczaka. Doprawiam sola i pieprzem. Pieprzu daję około 1/2 łyżeczki. Posypuję też tymiankiem a także koperkiem. Mieszam.

Podsmażonego kurczaka przekładam na patelnię z cebulą i pieczarkami, starając się by przełożyć jak najmniej tłuszczu. Mieszam. Odstawiam by troszkę przestygło.
Krok 6.
Płaty ciasta francuskiego (rozmrożone – wystarczy kilkanaście minut poza chłodem) lekko rozpłaszczam dłonią.

Na każdym kładę farsz i zlepiam.
Krok 8.
Kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25 – 30 minut. Podaje z pomidorami i na przykład kasza gryczaną. smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation