Kuchnia

ciasto francuskie na słono

Tarta z oliwkami i cukinią .

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

100 g czarnych oliwek (bez pestek)

1 łyżka kaparów

1 ząbek czosnku

1 łyżka brandy

500 g cukini

150 ml śmietany

1 jajko

2 gałązki tymianku

oliwa extra virgin

Sól



Przygotowanie:

Zalewamy kapary ciepłą wodą i zostawiamy na 20 minut, odciskamy z wody.

Do pojemnika wkładamy oliwki, kapary, ząbek czosnku, tymianek, wlewamy brandy i 3 łyżki oliwy z oliwek.

Blenderem miksujemy całość na gładką masę.

Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy ją na tartce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy startą cukinię, doprawiamy do smaku solą i podsmażymy ją na dużym ogniu przez 5 minut.

Zostawiamy do przestygnięcia.

Jajko lekko roztrzepujemy widelcem, łączymy je ze śmietana i dodajemy do przestygniętej cukini.

Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku solą.

Odwijamy ciasto francuskie, umieszczamy je na okrągłej blaszce do tarty, spód nakłuwamy widelcem.

Rozsmarowujemy najpierw na spodzie masę z oliwek a nastepnie masę z cukinii.

Wkładamy na najniższy poziom piekarnika rozgrzanego do 180°na około 30 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation