Kuchnia

smarowidła do chleba

niebo na talerzu: Smalec - staropolskie smarowidło do chleba


Składniki:

- 25 dkg słoniny
- 30 dkg białego, chudego boczku
- 30 dkg wieprzowiny
- duża cebula
- pół kwaśnego jabłka
- dwa ząbki czosnku
- majeranek,sól, pieprz,ostra, mielona papryka

Wszystkie składniki pokroiłam (dobry, ostry nóż pozwoli uniknąć irytacji ) w najdrobniejszą kostkę. Na patelnię z grubym dnem wrzuciłam słoninę, wytapiała się na najmniejszym ogniu aż zostały malutkie, złote skwarki. Dodałam boczek i wieprzowinę. Kiedy i z nich tłuszcz się wytopił a całość lekko zbrązowiała, wrzuciłam cebulę. Zmiękła szybciutko. Na samym końcu dodałam przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek , starte jabłko i od razu wyłączyłam gaz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation