Kuchnia

smarowidła do chleba

Pasztet dyniowy

Ponieważ upiekłam ok 4 kg dyni a nie całą zjedliśmy na obiad postanowiłam upiec pasztet, bo dawno żadnego nie robiłam.

Składniki:

- ok 1,5 kg upieczonej dyni,
- pół główki pieczonego czosnku (niekoniecznie),
- 1 mała cebula,
- pestki słonecznika i siemię lniane (dobra garść każdego),
- kasza manna (na oko, ale raczej dużo),
- sól, pieprz, curry, kumin, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz kajeński i inne.

Wykonanie:

Jeśli mamy już upieczoną w kawałkach dynię (w ok 180 stopniach do miękkości, polaną olejem), studzimy ją a później miksujemy razem z czosnkiem, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, słonecznik, siemię i kaszę mannę. Dosypywałam po trochu, mieszając i sprawdzając konsystencję, nie wyszła bardzo zwarta, raczej budyniowa. Przyprawiamy. Wykładamy na posmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub manną) keksówkę, wierzch wysypujemy siemieniem lnianym, możemy również pestkami dyni, nie zrobiłam tego ponieważ ich nie miałam. Pieczemy w temeperaturze ok 180 stopni przez ok 40 minut.
Pasztet jest konsystencji bardziej smarownej, chociaż da się również pokroić w plastry. Można zjeść go samego albo na chlebie :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation