Kuchnia

smarowidła do chleba

Pasztet z wedzonej makreli z sosem chrzanowym

Pasztet

25g masla niesolonego, roztopionego
skorka otarta z polowy duzej cytryny
160g wedzonej makreli
1 szczypior z malymi cebulkami

Sos chrzanowy

15g masla j/w
1 lyzeczka sosu chrzanowego
1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki

Roztopione maslo, skorke otarta z cytryny, makrele (skora i osci usuniete) i szczypior wrzucamy do blendera i miksujemy na gladka mase. Przekladamy do malej miseczki i lyzka wyrownujemy wierzch.
W rondelku topimy maslo przeznaczone na sos, dodajemy sos chrzanowy i mieszamy. Dodajemy posiekana natke pietruszki, mieszamy i delikatnie wykladamy na mase rybna.
Delikatnie wciskamy kilka lisci natki i posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem. Wkladamy do lodowki najlepiej na noc. Podajemy z chlebem (cebularzem:)) i sosem chrzanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation