Kuchnia

ciasto francuskie

Składniki na 3szt:

na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli

lub kupic w sklepie gotowe. Z jednego ciasta francuskiego wyjdą 2 szt

na nadzienie:

ok. 250-300g wiejskiej kiełbasy
średnia papryka
mała cebula
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka ziół prowansalskich
ok. 150g sera żółtego
sól
pieprz
ponadto:

roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania


Wykonanie:

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto (około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Posmarować koncentratem, dodać pokrojona kiełbasę, paprykę, małego pomidorka, posypać świeżym czosnkiem i startym serem, na koniec dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz.

zawinąć jak na zdjęciu

Rozgrzać piekarnik wraz z blachą. Piec około 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation