Kuchnia

ciasto francuskie

Tartaletki z warzywami

na 20 średnich tartaletek

Ciasto:
200 g mąki
200 g masła
2 jajka
sól

Farsz:
1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych
2 małe cukinie
2 duże pory
2 łyżeczki masła
3 jajka
250 ml śmietany 12%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
150 g parmezanu


Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Blanszujemy brokuły i pokrojone w plasterki cukinie. Pory kroimy w talarki i podsmażamy krótko na maśle. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i mąką, dodajemy sól, pieprz oraz 100 g startego parmezanu. Foremki na tartinki wylepiamy ciastem.
Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation