Kuchnia

Przepisy

mouth-watering eats!: makaron + kurczak + warzywa na patelnię + sos śmietanowy

Składniki na 4 porcje:

opakowanie grubego makaronu np. świderki, wstążki, rurki
warzywa na patelnię 750 g (najlepsze są z biedronki)
0,5 kg piersi z kurczaka
2-3 łyżki oleju
duży kubek śmietany 12 % (ok. 400 g)
200 ml wody
2 łyżki mąki
5 dużych ząbków czosnku
garść posiekanego świeżego koperku (może być mrożony)
sól, pieprz
ewentualnie ser żółty do posypania

Pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, posolić i wymieszać. Suchą, teflonową patelnię rozgrzać i usmażyć pierś.
W międzyczasie wstawić wodę na makaron, a następnie go ugotować.
Do garnuszka wlać 200 ml wody, kubek śmietany i wsypać 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać posiekany koperek i przecisnąć przez praskę pozostałe 3 ząbki czosnku, wymieszać. Wlać do patelni z kurczakiem, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wsypać warzywa na patelnię, posolić i smażyć pod przykryciem.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, następnie warzywa na patelnię, a na koniec sos z kawałkami piersi kurczaka. Można posypać żółtym serem.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation