Kuchnia

Przepisy

Kucharka w baletkach: Burrito meksykanskie

Tortille:
~ 100-120 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ szczypta soli
~ 0,5 łyżeczki oliwy
~ 6-8 łyżek gorącej wody

Mąkę mieszamy z solą. Dolewamy oliwę i wodę, formujemy jednolitą kulkę (w razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki lub dolewamy wody). Dzielimy na 2 części, formujemy idealne kuleczki i odstawiamy na 15 minut przynajmniej, żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na cienkie płaskie placki i każdy smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni (nie dłużej, bo zrobią się chrupiące, a nie o to chodzi ;)).

Farsz:
~ 1 cebula
~ 150-200 g mięsa mielonego wołowego
~ 1 czerwona papryka
~ 1 pomidor
~ 1 mała puszka kukurydzy z fasolą czerwoną
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 2 plastry sera żółtego
~ 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
~ 0,5 łyżeczki papryki ostrej lub sos tabasco (ew. świeża papryczka chilli)
~ sól, pieprz

Cebulę siekamy i podsmażamy z mięsem przyprawionym solą i pieprzem (jeżeli macie bardzo chude mięso dolejcie trochę oleju/oliwy do smażenia ;)). Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy kilka minut. Dorzucamy posiekanego drobno pomidora. Smażymy kila minut. Dodajemy kukurydzę z fasolą czerwoną i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie, całość powinna mieć konsystencję dość gęstego sosu. Doprawiamy paprykami oraz solą i pieprzem. Mieszamy ostatni raz i nakładamy farsz na tortille. Kładziemy na nim po plastrze sera i zwijamy (najpierw prawy i lewy bok, a następnie stroną od siebie zwijamy w zamknięty rulonik). Podsmażamy jeszcze chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni, żeby burrito stało się chrupiące, a ser w środku pięknie się roztopił (idealnie jeżeli macie patelnię grillową ;)). Podajemy od razu. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation