Kuchnia

Przepisy

Uwielbiam gotować: Domowe hamburgery


Składniki na 6 sztuk:

Mięso:

400 g mielonej wołowiny
pół średniej cebuli
sól
pieprz
pół łyżeczki musztardy dijon
oliwa lub olej do natłuszczenia

Dodatkowo:

6 bułek na hamburgery
6 plasterków sera (najbardziej pasują szybko topiące się gatunki)
dojrzały pomidor
pół czerwonej cebuli
spory ogórek kiszony lub konserwowy
majonez
pikantny ketchup Pudliszki
musztarda
dwie garści rozdrobnionej sałaty (lodowej, masłowej, kapusty pekińskiej lub rukoli - wg uznania)



Mięso umieścić w misce, dodać drobniutko posiekaną połowę cebuli, musztardę, posypać pieprzem i solą. Dokładnie zagnieść, spróbować (to nie jest aż tak przerażające) i ewentualnie dosolić. Podzielić na 6 równych kulek, odstawić.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka, pomidora i cebulę pokroić (cebulę w cienkie piórka).
Bułki przepołowić. Rozgrzać posmarowany tłuszczem grill lub patelnię grillową. Mięso spłaszczyć do wymiarów bułki (powinno mieś około 0,5 cm grubości), smażyć do zrumienienia. W tym czasie bułki zrumienić w tosterze lub położyć na grillu.
Na gorącym spodzie bułki umieścić ser, na nim mięso, ketchup i musztardę (dzięki temu ser się rozpuści). Następnie ułożyć spory plaster pomidora, plasterki ogórka i cebuli. Wierzchnią część bułki posmarować majonezem, przykleić do niego odrobinę sałaty i złożyć hamburgera. Można hamburgery ułożyć na tacce na grillu, aby je podgrzać albo włożyć na 30 sekund do mikrofalówki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation