Kuchnia

Słodkości

Składniki na 2 duże porcje:

200 ml śmietany kremówki

100 ml pełnotłustego mleka

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru

1 łyżka białego wina



Składniki na sos czekoladowy:

3 łyżki śmietany kremówki

3 kostki gorzkiej czekolady



W mleku wymieszać żelatynę i zostawić do napęcznienia na 15 minut. Do małego garnuszka wlać śmietanę, wino i dodać cukier, mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.

Przygotować 2 duże naczynka (u mnie z falbanką z Duki). Przelać po równo do każdego gotową śmietankę. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc do całkowitego stężenia.

Aby wyjąć pannę cottę z foremek wystarczy włożyć ją na mała chwilę do większego naczynia z gorącą wodą i przełożyć na talerzyk.

Przygotować sos: W małym garnuszku podgrzać śmietankę, kiedy będzie parowała dodać czekoladę i mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia.

Polać deser i podawać.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation