Kuchnia

Słodkości

Cookuj - udane gotowanie. : Szarlotka w szklance

Ilość: 3 porcje
Poziom trudności: łatwy
Czas wykonywania: ok 15 min


Składniki:

- 100g ciasteczek owsianych (u mnie z sezamem)
- 100g herbatników (typu Petit Beurre)
- ok. 370g jogurtu naturalnego
- 2 duże jabłka
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego Wileńskich*
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- łyżka masła

*Gorąco polecam właśnie miody Wileńskich, ze względu na fantastyczny smak, potwierdzony zdobyciem wyróżnienia na Targach Turystycznych "Wypoczynek" i Toruńskim Festiwalu Smaków, oraz tradycji z pokolenia na pokolenie. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!


Wykonanie:

Ciasteczka wraz z herbatnikami przekładamy do naczynia blendera i miksujemy. Do jogurtu naturalnego dodajemy pół łyżki miodu i dokładnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy w niewielką kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnie z łyżką masła. Dodajemy łyżkę miodu, szczyptę cukru i cynamonu. Mieszając podsmażamy około 7 minut (do czasu aż jabłka będą miękkie). Deser nakładamy warstwowo do wcześniej przygotowanych szklanek: 2 łyżki zmielonych ciasteczek, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki jabłek. W jednej porcji mieszczą się zazwyczaj 2-3 warstwy. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation